2013.06.02.
23:28

Írta: Szilágyi Virág

Beköltöztünk!

Elnézést kérek, amiért ennyire megvárakoztattalak titeket. Rengeteget dolgoztunk az elmúlt hetekben, munka után pedig mindig csinosítgattuk a házikót. Időközben megkaptuk a használatbavételi engedélyt is. Nem is untatlak titeket, mutatom is, hogy mi lett az eredmény:

A hálószobában letapétázták az egyik falat és anyukám jóvoltából a függöny is felkerült az ablakba. Összeszereltük az ágyat és az éjjeliszekrényeket, sőt egy szobainas is bekerült. A TV-t még fel kell fúrni a falra, és a képen látható kép is a helyére kerül hamarosan.

Házunk 029.jpg

Házunk 030.jpg

A nappali részre is felkerült a tapéta, valamint a lapfüggönyök. Itt a TV már a falon van, már csak el kell rejteni a kábeleket. Az ülőgarnitúra 6 héten belül érkezik és már csak a hangfalak hiányoznak a házimozi hatáshoz.

Házunk 025.jpg

Házunk 032.jpg

Az ajtók is le lettek festve, antracit keretet kaptak és fehér lett maga az ajtólap, a kilincs még hiányzik, de napokon belül pótoljuk a hiányosságot.

A folyosó falára pedig már a képeink is felkerültek:


Házunk 031.jpg

A kedvenc részem, a konyha is elkészült. Összeszereltük 3 nap alatt a konyhabútort és most hétvégén minden konyhai eszköz is a helyére került.

Házunk 023.jpg

Házunk 024.jpg

Házunk 022.jpg

A fürdőszobában is befejeződtek a munkálatok, már csak a törölközőszárítós radiátor hiányzik.

A helyére került a tükör és elkészült a ledes díszvilágítási is.


Házunk 027.jpg

A beköltözés estéjén egy forró fürdővel, borral és eperrel ünnepeltünk.

Házunk 028.jpg

Szeretném itt is megragadni az alkalmat és megköszönni mindenkinek a sok-sok segítséget. Első körben szüleimnek, akik nem csak a telekvásárlásban segítettek, hanem napokat-heteket dolgoztak a házon, hogy minél hamarabb beköltözhessünk. Köszönjük szomszédainknak Évának és Emilnek, hiszen nélkülük víz hiányában el se tudtuk volna kezdeni az építkezést, valamint Pistának és kutyájának Lókötőnek, amiért vigyáztak az építkezés alatt mindenre. Köszönjük Eduárdnak és Istvánnak hogy ilyen szépen és gyorsan koordinálták az alapmunkálatoknak. Lacinak a precíz burkolást, Iminek a szép festést, Janinak hogy van világítás, Dénesnek az ablakokat és a redőnyöket (ami szerdán érkezik). Köszönjük szépen apóspajtinak is a segítséget a gépészetben és a szerelésekben, anyóspajtinak pedig a sok finom ebédet, amivel jól lakhattunk a sok munka után.

Bár még csak belülről készültünk el szinte teljesen, de már most nagyon nagyon szeretjük ezt a kis házikót. Pár napon belül elkezdjük a külső munkálatokat. Először a kocsibeálló és a terasz kerül kiépítésre, majd leburkolásra, nyár végén pedig a külső szigetelés és a vakolás. Így még nem köszönök el tőletek, szépen végigkísérhetitek a további munkálatokat. Hamarosan jelentkezem a fejleményekkel.

Szólj hozzá!

2013.04.28.
20:17

Írta: Szilágyi Virág

A finish-ben

Nagyon nagyon izgatott voltam már a napokban, hiszen csütörtökön este végeztek minden szakmunkával!!!! Ez azt jelenti, hogy szinte készen van a házikó!!! Apróságok még hiányoznak, pl. nincsenek még a beltéri ajtóink lefestve, de már hétvégén kezdődhetett is a nagy takarítás... :/

Míg anyukám ablakot pucolt, én megnyertem magamnak a fürdőszobát. Első lépésben a festéket kapartam, majd dörzsöltem, majd lemostam, végül pedig szárazra töröltem. De nagyon nagyon szívesen és mégnagyobb lelkesedéssel csináltam, hiszen a SAJÁT házunkról van szó!!!!

Ahogy kész volt a takarítás, Ádi kezdte is feltenni a szerelvényeket. Persze pár apróság még hiányzik (szegélyek, zuhanyrózsa, lámpa, kapcsolók stb), de ilyen lett a végeredmény:

IMG_1050.JPG

IMG_1046.JPG

IMG_1048.JPG

IMG_1049.JPG

IMG_1047.JPG

A héten befejeződött a festés (a falaké, az ajtók még hátra vannak), a helyére kerültek a ledes izzók és a fekete-fehér kapcsolók is:

IMG_1044.JPG

IMG_1043.JPG

Végre meg tudom nektek mutatni a burkolatokat is. Bár még csak egyszer mostunk fel és fehér foltos a festék miatt, de nem bírom ki, hát íme:

IMG_1054.JPG

IMG_1056.JPG

IMG_1042.JPG

A héten lefestik az ajtókat, felteszik a hiányzó szerelvényeket, érkezik a konyhabútor és lassan a végére is érünk a belső munkálatoknak! :)

Szólj hozzá!

2013.04.20.
14:12

Írta: Szilágyi Virág

Az utolsó előtti simítások

Jogosan türelmetlenkedtetek az újabb bejegyzést illetőn. Legszívesebben a teljes burkolást mutogatnám már, mert nagyon szépre sikerült, de még én sem láttam egyben az egészet, mert ahogy készen lett, le lett ragasztva, hogy a gipszkartonozásnál és a festésnél ne sértsék fel a burkolatok felületét a létrázással.

Az utolsó helyzetjelentés után megkezdődött a gipszkartonozás. Először a tartószerkezetet készítették el a fiúk:

szerkezet1.jpeg

A komoly és erős tartószerkezet után pedig jöhetett maga a karton:

karton1.jpeg

Ahhoz, hogy a kandalló a helyére kerüljön, meg kellett építeni a tartószerkezetét. Maga a kandalló ytong téglából kirakott lábakon áll, köré pedig szintén gipszkartonnal épült a fal.

IMG_2518.JPG

Végül pedig elkezdték a kandalló körüli fal burkolását is:

IMG_1027.JPG

Miközben szépült a nappali, a fürdőszobában is haladtak a munkálatok. Beépítésre került a kád:

IMG_2506.JPG

Majd az oldalsó burkolatok is elkészültek, figyelve arra, hogy ha dugulás miatt szerelni kell, a szerelőnyílás is adott legyen. A szerelőnyílás ajtaja pedig mágnessel fog kapcsolódni a falhoz:

IMG_1029.JPG

A kartonozás után jöhettek is a festők. A háromszori gletteléssel tükör sima felületet varázsoltak az egész házban:

IMG_1028.JPG

Ahogy láthatjátok is, az ajtók is megvannak, már csak festésre várnak:

IMG_1030.JPG

Az ajtók kerete antracit színű lesz, míg a belső kazettás rész fehér.

A háromszori glettelés és egyszeri festés után a villanyszerelő kivágta a spot lámpáink helyét, befűzte a led égőket és felszerelte a kapcsolók és konnektorok szerkezetét:

IMG_1026_1.JPG
A plafon alatti csíkban lévő szerkezet pedig a rejtett világítás helye lesz majd.

Már csak egy utolsó festés van hátra, szerelvényezés éééééés készen is vagyunk!!! :)

Szólj hozzá!

2013.03.20.
15:51

Írta: Szilágyi Virág

Egy lépéssel közelebb a használatbavételihez

Sikerült megtudnom, hogy mi is kell a használatbavételi engedélyhez. Ez azért fontos, mert a bank a hitelösszeg x %-át visszatartja a használatbavételi engedély megszerzéséig, sőt, az állami támogatáshoz sem jutunk addig hozzá. A kettő együtt pedig pár millió forint, ami igen jól jönne.

A használatbavételi engedély feltétele:

- folyóvíz a házban (ez már adott)

- fűtés a házban (az előző bejegyzésben olvashattátok, hogy működik a fűtésünk, azóta a geo áramot is bekötötték, tehát már ez is adott)

- csatorna rákötés (a régi szomszéd a rákötés összegének a felét odaadta szerencsére, kipótoltuk az összeget, és a héten el is intéztük, így már ez is rendben van)

- áram a házban (egy ideje már ez is adott)

- nyílászárók, tető (ez is megvan)

- biztonságos világítás és kapcsolók (hát ez sajnos még hiányzik)

Ahhoz, hogy a világítást és kapcsolókat be lehessen szerelni még sok minden hátra van.

De inkább írok nektek arról hogy mi is történt eddig.

Miután szegény burkoló barátunk sok centiméternyi padloponnal és csemperagasztóval teljesen sík felületet varázsolt mindenhova, kezdődhetett is az aljzat burkolása.

Elsőként a garázs burkolata készült el. Azt gondoltuk az elején, hogy a garázsba elég lesz, valami olcsó gress lapot venni, hiszen ott úgyis csak a kocsi áll, mindegy mivel van burkolva. A brico store áruház azonban pont a csempekeresős időszakunkban vonult ki a piacról, így olyan mértékű akciót fogtunk ki, hogy magunk is alig hittük el. Potom összegért jutottunk hozzá egy drága olasz csempéhez. Így majdnem a garázsban van a legjobb minőségű csempe :)


image_3.jpeg

A következő a nappali volt, két oldalról indított a burkoló, az egyik oldalon világosabb szürke lesz:

image_6.jpeg

A másik oldalról pedig grafit szürke indul:

image_5.jpeg

A kettő találkozása pont a folyosó vonalában lesz, ott a két szín kombinációjával ellátott dekorcsempe csík fut majd bele a kandallóba:

image_4.jpeg

Itt a képen még kicsit koszos és poros, de már ki van fugázva. Ez a csík választja el egymástól a konyhát és a nappalit. Elkészült még a folyosó burkolása is, ahol még világosabb csempe közt tűnik fel ilyen dekorcsempe, de sajnos nem készült róla fotó. Most pedig, hogy a festők elkezdhessék a munkájukat le van takarva és le van ragasztva a csempe, hogy ne legyen baja a sok létrázástól. A csempék kiváló minőségű csempék, pei IV-es keménységűek és 45x45 cm-es nagy lapok.

A fürdőszoba is elkészült, a padlóról most ott sem tudok képet mutatni, viszont az előző bejegyzésben említett tükör mozaik végre a helyére került:

image_1.jpeg

Mára minden ki van fugázva és le van burkolva. A festő is elkezdte a héten a munkáját, egyszer le is glettelt már minden falat, hogy tudjon száradni.

image.jpeg

Holnap kezdik a fiúk felszerelni a mennyezetre a gipszkartonokat. Amint megvan, lehet festeni a lakást, majd a villanyszerelő érkezik a szerelvényekkel és máris intézhetjük a használatbavételit.

Bár ez nagyon jól hangzik, mégis ez alsó hangon még min. 1 hónap és pár millió forint mire mindent "felöltöztetünk". De nagyon szépen haladunk és egyre közelebb van a vége!!!

Szólj hozzá!

2013.02.17.
15:04

Írta: Szilágyi Virág

Az első burkolatok...

Végre megint látványos elemek következnek a munkálatokban. Elkezdte ugyanis munkáját a burkoló. Sajnos nem tudta egyből a burkolással kezdeni, hiszen az aljzatbeton nem volt teljesen sík. Mikor a fiúk keverték a betont, pont nagy havazás volt, így a sóder hóval keveredett. A hó pedig kis lyukakat hagyva maga után a kész betonban elolvadt... Így ki kellett padloponnal és ragasztóval egyenlíteni a felületet. Míg a padló száradt, nekiláttak a fürdőszobának. Kiépítésre került a zuhany és mosdópult is. Elkezdődött a falak burkolás a wc-ben, majd a fürdőszobában is.

Dupla mosdóval a mosdópult, felette pedig a tükör, ami egy szintben lesz a csempével.

Házunk 007_2.jpg

Kiépítésre került a zuhany is. Nem lesz zuhanytálca, hanem a padlóburkolat lesz úgy megcsinálva, hogy kellő lejtést adnak neki, így a kabin végében lévő hosszúkás lefolyóba fog folyni a víz és remélhetőleg nem a fürdőszobát fogja elárasztani :)

Házunk 006_1.jpg

A legfelső fekete sor csempe alatt egy 2 cm-es díszcsík fog futni, ami tükörmozaikból lesz kirakva, ezáltal kicsit megtöri és feldobja a fekete-fehér minimál- dizájnt.

Házunk 005_1.jpg

Beépítésre került a fürdőben is a wc tartály. A tartály felett üvegpolcok lesznek, hogy a kis apróságokat és díszeket legyen hova pakolni.

Házunk 008.jpg

Mivel nagy hidegek voltak kint, az aljazatbeton nem nagyon tudott száradni. Padlóburkolatnak pedig az átlagnál jóval nagyobb lapokat vettünk, így jóval speciálisabb ragasztót kell használni a lerakásához. Fontos, hogy száraz aljzatra kerüljenek lerakva, így el is mentünk a hőszivattyúért, hogy beüzemeljük a fűtést.

Férjem és apósom 2 napig építette ki a rendszert, hogy végre be lehessen kötni a gépet.

Házunk 004_1.jpg

Házunk 003.jpg

Házunk 002_1.jpg

De mi is az a hőszivattyú? Miért jó? Hogyan működik? És miért is ezt választottuk?

A hőszivattyú a környezetünkben található ingyenesen rendelkezésre álló megújuló, alternatív energiaforrásokat hasznosító berendezés. A hőszivattyú által előállított hőenergia állandó fűtést, hűtést és meleg vizet biztosít számunkra. Egyaránt alkalmazható padló-, fal- és légfűtéses rendszerekhez. Működési elve a hűtőszekrény működéséhez hasonlítható. A hűtőszekrény a belső térből elvonja a hőt, így hűtve azt. A hőszivattyú a levegő hőjét használja fel. A keringető rendszerben található hűtőanyag elpárolog, miközben energia-felvétel történik. Az így keletkezett energia sűrítésével a kompresszorban egy magasabb nyomás- és hőmérsékletszint keletkezik. A kondenzátorban a hűtőanyag ismét lecsapódik és ezzel energiát ad le. A hűtőanyag áthalad egy szabályzón, ezzel megint a kiindulási állapotba kerül, majd újra áthaladhat a keringető rendszeren.

Nem szerettünk volna radiátorokat látni a házban, hiszen nem szép látvány, és sokszor zavaró, mikor bútort cserél vagy tervez az ember. Így lett padlófűtés és mennyezet fűtés tervezve. A mennyezeti rész pedig leginkább majd a hűtéshez kell, hiszen a hőszivattyú fordítva is működik, nem csak fűteni, hanem hűteni is tud. Míg a radiátorban lévő vizet kb. 70-80 fokosra kell felfűteni, hogy annyi hőt bocsásson ki ami elegendő egy szoba felfűtéséhez, addig a padlófűtésben elég ha kb. 35-40 fokos víz kering. Mindemellett fontos elem, hogy kíméljük a környezetet, nem függünk a gáztól és a gázárakért sem kell aggódnunk. A hőszivattyúhoz pedig kedvezményes tarifával "vehetünk" áramot, amit GEO áramnak hívnak.

A szivattyúnak van egy kültéri eleme is, mint minden klímának. Ennek picit nagyobb:

Házunk 009.jpg

Természetesen, ha befejeztük a házat, indul a tereprendezés. Fel kell majd tölteni az udvart és ez a külső elem is egy lebetonozott részen fog állni.

Jelenleg éppen a próbafűtést indítják fent a telken fiúk. Most kiderül, hogy minden a tervek szerint alakul-e.

2 komment

2013.02.01.
11:04

Írta: Szilágyi Virág

A bonyodalmak ellenére is (sz)épülünk

Aki építkezésbe kezd, valószínűleg 100szor végiggondolja, hogy mivel is fog majd járni ez a nagy macera. Bár drága férjem nap-mint nap építkezéssel foglalkozik, a bürokratikus részével eddig még ő sem találkozott.

Javaslom mindenkinek, hogy akkor vágjon bele, ha feneketlen és kifogyhatatlan pénztárcával rendelkezik, még akkor is ha hitelt vesz fel. Természetesen 6 éves pénzügyi pályafutásom alatt millió ügyféllel találkoztam, akik értetlenkedtek, hogy a bankok miért nem adnak annyi pénzt amennyi kell, miért utalnak sokára stb... Akkor valahogy mindig megmagyaráztam nekik a helyzetet, ám most én állok a ..... másik oldalán... Építési hitelből építjük a házikót, az önerőnk maga a telek volt. Tudjátok, hiszen az első bejegyzéseimben leírtam, hogy milyen macera volt a víz bevezetése, és milyen költségekkel járt, tehát ott is némi önerőt fel kellett mutatnunk. Szóval, hogy értsétek, a bank elbírálta a hitel igényünket, felbecsültette a készülő ingatlan értékét majd szakaszosan meg is kezdődött a folyósítás. Ez már eleve kicsit nehézkes, hiszen nem nem kapjuk meg egyszerre az egész összeget (nehogy átverjük a bankot és lelépjünk vele, ők meg fedezet nélkül maradjanak), hanem apránként utalnak. Ez úgy néz ki, hogy amikor szeretnénk, hogy utaljanak, mindig ki kell hívni az értékbecslőt (persze ezért minden egyes alkalommal fizetni kell), aki megnézi, hogy kb. hol tartunk, és az aktuális érték 70%-ig folyósítanak. Az elején ezzel nem is nagyon volt gond, sőt, elég sok pénzt még belenyomtunk, hogy ritkábban kelljen értékbecslőt hívni, és egyszerre több pénzt utaljanak. Nyilván nekik business, ha minél többször kijönnek, így nem is nagyon jött be a számításunk. Olyannyira, hogy kb. 5 millió forintunk áll benne pluszban, a banktól még 6,5 millió hátra van, a befejezéshez kb már csak 2-3 millió kellene, de ők csak 1,5 milliót utaltak utoljára, mert szerintük annyi az értéke... Mindegy, ezt is megoldjuk valahogy, csupán érdekességként írtam, hogy pl. ha 15 millióból fel akartok építeni egy házat, és kértek rá 15 millió hitelt, akkor legyen még a talonba 10 milliótok, mert sosem juttok a végére. :)

A másik macerás ügyünk a csatorna hálózat. Úgy vettük a telket, hogy csatorna van a telken, áram az utcán, víz és gáz még a közelben sincs. A vizet és az áramot megoldottuk, gáz nem is kell, azt hittük minden rendben. A múlt héten intéztem (volna) a csatornarákötést, ám akkor jött a nagy felismerés.

Csobánkán 2002-ben történt meg a csatornahálózat kiépítése, akkor létrejött egy társulás, ahová a telektulajdonosok beléptek és vállalták a 160.000 forintos önrész befizetését, hogy mindenhol kiépüljön a csatornahálózat. Ezt a 160.000 forintot vagy egy összegben befizették, vagy 1100 forintonként havonta 10 éven át. Ezek a szerződések 2012-ben le is jártak.

Mentem egyik reggel az önkormányzathoz, hogy kapjak egy pecsétet és vihessem a vízművekhez, ám akkor mondja a településgazdánk, hogy figyelj Virág, van egy kis probléma, a 2002-es tulajdonos vállalta, hogy belép a társulásba és fizet, de azóta sem fizetett 1 Ft-ot sem. Ezzel az a baj, hogy mivel 10 éve volt rá, de nem tette meg, most behajtás alatt áll a dolog, tehát addig nem adhatunk csatlakozási engedélyt, míg ez nincs lerendezve. Ja, és csak az akkori tulajdonos fizetheti ki, mert ő vállalt kötelezettséget. Az új tulajdonosok már csak 500.000 Fortinért köthetnek rá, de ti még így sem, mivel eddig nem történt megállapodás, a behajtás meg elindult, így nincs mit tenni, ha a régi tulaj fizet, oké, ha nem, akkor nem lehet rákötni.

Mondanom sem kell, hogy a használatbavételi engedélyhez szükség van a rákötésre, ha nincs engedély, nem költözhetünk be és az utolsó 10%-ot addig a bank is visszatartja.

Nem gondoltuk volna, hogy ilyen helyzet előállhat, de ez van, igyekszünk felvenni a kapcsolatot a régi tulajdonossal (ráadásul 2-vel korábbi tulajdonos, mi nem is tőle vettük), reméljük hogy kifizeti, ha nem, akkor várunk, ha akarunk perelünk...

Ettől függetlenül, hogy valami pozitívval is szolgáljak, a munkálatok nem álltak meg.

Lekerült a beton a padlófűtés csöveire, így már padlószintben van a házikó alja.

Házunk 002.jpg

Az aljzatbeton szépen szárad, holnap jön a burkoló és rávarázsolja a szépséges csempéket. Ma a villanyszerelő tüsténkedik a házban, bekerülnek a csövekbe a kábelek is, kiépítésre kerül a riasztó kábele is, és hétvégén már be is üzemelik a riasztót.

kábelek

Házunk 006.jpg

Az ablakok köré, vagyis az ablakok és a falak közé bekerültek a gipszkarton tokok.

Házunk 007_1.jpg

Valamint a héten megvettük a kádat is. Nagyon hezitáltunk, hogy a kisebb vagy a kicsivel nagyobb, ám kényelmesebb kádat vegyük-e meg. Nem voltunk biztosak abban, hogy a nagyobb kád elfér, hiszen minden méret nélkül mentünk kádat venni :D Végül a nagyobbat vettük, és mielőtt hazavittük volna, felvittük az építkezésre megnézni, hogy befér-e. Befért! :)

Kád

Házunk 004.jpg

A következő blogbejegyzésnél remélhetőleg már a szép burkolatokat fogom nektek megmutatni.

Szólj hozzá!

2013.01.14.
18:57

Írta: Szilágyi Virág

Víz, fűtés, szigetelés

Az ünnepek alatt sem álltunk tétlenül. Férjem és apósom apukám segítségével a két ünnep között megcsinálták az egész ház vízvezeték rendszerét és a kiállásokat.

A képen a hideg és meleg víz vezetéke, valamint a cirkulációs vezeték látható.

házunk 012.jpg

A cirkulációs vezeték nagyon hasznos dolog, hiszen általa a melegvíz-hálózatban állandó a keringés, ezért majd ha bárhol kinyitjuk a meleg vizet, nem kell várni, míg kifolyik a hideg, hanem egyből meleg jön a csapból.

Ezen a képen a falbaépíthető zuhany csaptelep kiállása látható.

házunk 015.jpg

A vezetékek mellett beépítésre került a falba a Grohe wc tartály is.

házunk 013.jpg

Ez természetesen körbe lesz burkolva és csak a nyomólap fog látszódni belőle.

Miután elkészült a teljes vízvezeték, következhetett a lépésálló szigetelés. 8 cm vastag lépésálló, hungarocell szigetelőanyagot használtunk. Férjem és apukám 3 nap alatt méretre vágták és az egész ház aljára leraktak az anyagot.

Lépésálló szigetelés:

házunk 010.jpg

Erre a szigetelésre került a hőtükör. Ez egy fólia, és abban lesz segítségünkre, hogy a padlófűtés által kibocsátott hőt visszaveri, így nem az aljzatbetont fűti majd, hanem fölfelé száll a meleg levegő.

A hőtükörre kerültek a vashálók. Kicsit macerás volt ezeket is méretre vágni, és egymáshoz igazítani, hogy a négyzetek hálóban fussanak tovább. Fontos odafigyelni a folyamatosságra, hiszen a háló nyújt majd segítséget a padlófűtés letekerésénél.

Hőtükör és vasháló a lépésálló szigetelés felett:

házunk 017.jpg

Erre a vashálóra pedig már le lehetett tekerni a padlófűtés csöveit. Vagyis lehetett volna, ha nem lett volna nagyon hideg, hiszen a hidegben nem hajlik a vezeték, ezért jól be kellett fűteni, hogy hajlítani lehessen a padlófűtés csövét. 2 teljes nap alatt végeztek is a teljes padlófűtés lerakásával és az osztó-gyűjtő doboz beüzemelésével.

Összesen a 111 m2-en 8 kör padlófűtés került kivitelezésre.

1. kör: 1. szoba

2. kör: fürdő szoba

3. kör: előszoba és a nappali egy része

4. kör: nappali másik része

5. kör: konyha

6. kör: garázs

7. kör: tárolók és gardrób szoba

8. kör: 2. szoba

Padlófűtés letekerve:

házunk 019.jpg

Osztó-gyűtjő:

házunk 020.jpg

A padlófűtésre már jöhet is a beton, majd ha megkötött a burkoló már kezdi is a padló burkolását. Elméletileg a holnapi nap folyamán kezdték volna a betonozást a fiúk, de 40 cm hó esett, és sajnos nem fog tudni feljönni a teherautó, aki a sódert hozná a betonozáshoz. Így nem tudjuk mikor folytatódhatnak a munkálatok. Reméljük ez az ítéletidő hamar elvonul, és folytathatjuk a munkálatokat. Már a hajrában vagyunk! ;)

2 komment

2012.12.22.
13:28

Írta: Szilágyi Virág

Zárható a házikó

Egy kicsit később érkeztek a nyílászárók, mint ahogy azt vártuk, így tovább csúsztak a munkálatok. Sajnos a hideg fagyos idő miatt a villanyszerelési és vizes munkálatokat nem tudták csinálni, mert bent a házban is mínuszok voltak.

Hétfőn végre valahára megérkeztek az ablakok, a bejárati ajtó és a garázskapu is.

Bejárati ajtó belülről

utolsó 001.jpg

Bejárati ajtó kívülről

utolsó 006.jpg

A bejárati ajtó és a garázskapu ugyanolyan antracit színű, mint a cserép és a csatorna. A garázskaput egy teljes napig szerelte össze két ember, olyan kis darabokban érkezett. Nagyon jó kis nyitó szerkezete van, én életemben nem hallottam még ajtót ilyen halkan nyílni és záródni.

A garázskapu

utolsó 007.jpg

Az ablakok keretét is ilyen antracit színűre szerettük volna kérni eleinte, de jóval drágább, mint a fehér. Végül fehéret rendeltünk, mert redőny lesz minden ablakon és a terasz ajtón is. A redőny alumíniumból készül majd, és az lesz ilyen antracit színű. És mivel a redőny tok és a keret az ablak elé fog lógni, így minden fehér ablaknak lesz egy antracit kerete.

Terasz ajtók

utolsó 003.jpg

Nem nagyon látszik így, mert szemből jön a fény, és még az ablakok mögött nem szedtük le a fóliákat, hogy ha esik, akkor ne az ablakok piszkolódjanak. Az egyik terasz ajtó toló ajtó, a másik pedig nyílik rendesen. Meglepő, hogy milyen szerkezetek léteznek, ekkora tömegű ajtó, csak úgy siklik a sínben.

Miután bekerültek a nyílászárók, zárhatóvá vált a házikó, így be tudtuk kötni az előző bejegyzésekből már ismert híres nevezetes kandallót is. Hihetetlen, hogy mennyire befűti az egész lakást. Hipp-hopp olyan meleget csinált, hogy el sem akartam hinni. Láthatóan gyorsabban száradnak így a falak.

Kandalló

utolsó 004.jpg

Ilyen a kandalló működő állapotban. Miután kicsit felfűtöttük a házat, jött is a villanyász, hogy kivésse a vezetékek helyét a falban, és elhelyezze a konnektorok és a kapcsolók dobozát.

Az elektromos vezetékek és konnektorok helye:

utolsó 002.jpg

Itt még csak a falon belüli védőcsövet láthatjátok, ezekbe lesznek behúzva a vezetékek. Nemsokára végez is a villanyszerelő a munkálatokkal, így a napokban be is kötik a riasztót. Bár egy hatalmas németjuhász és egy kedves szomszéd szemmel tartja az építkezést, a 21. században sajnos még ennél is jobban törekedni kell a biztonságra és vigyázni kell értékeinkre.

A múlt hét végén megrendeltük a házhoz való összes csempét egy lengyel cég webshopjából. Annyival olcsóbb volt a nagyon jó minőségű csempe, hogy bár lutri, hogy milyen is lesz a kiválasztott szín, belementünk. Tegnap meg is érkezett a szállítmány. Nagyon nagyon elégedettek vagyunk, ilyen jó minőségű és szép csempét még az exluzív fürdőszoba szalonokban sem mindig talál az ember. Megrendeltük a héten a laminált padlót is a szobákba. Sajnos ezek lerakása még várat magára, hiszen először a lépésálló szigetelés, majd a padló fűtés és végül az aljzatbeton következeik. Csak ezek után jöhet a burkoló. Nagyon várom már, akkor fog kiderülni, hogy mindent jól számoltam-e ki, elég-e a csempe, vagy rendelhetünk újra... :)

A ház kívülről

utolsó.jpg

Mielőtt még Kellemes Ünnepeket kívánnék, szeretnélek benneteket kedves olvasók megkérni valamire. Indultunk egy nyereményjátékban, ahol írni kellett egy beszámolót egy wellness hétvégéről. Az írásomat több száz közül a legjobb 10-be választották. Az első nyer egy hétvégét, és nagyon szeretnénk kipihenni az építkezés fáradalmait, ezért kérjük, hogy segítsetek nekünk. Egy like-ot szeretnénk kérni az alábbi linken található beszámolóra. Köszönjük szépen!

http://www.facebook.com/notes/m%C3%A9regtelen%C3%ADt%C3%A9s/vir%C3%A1g-szil%C3%A1gyi/571508362863332

Karácsonyig már nem fogok új bejegyzést írni, úgyhogy ezúton kívánunk nektek, minden kedves barátunknak és olvasónknak Meghitt, Boldog, Szeretetben gazdag, Áldott Karácsonyt!

Köszönjük a sok-sok támogatást amit tőletek kapunk!

Virág és Ádi

Szólj hozzá!

2012.12.09.
22:13

Írta: Szilágyi Virág

Vakolat és szigetelés

Bár december elején beköszöntött a tél, a hó és fagy, de a kőműves fiúk rendíthetetlenül dolgoztak azon, hogy minél hamarabb otthont tudjanak nekünk varázsolni.

Az előző bejegyzéseben láthattátok, hogy készülnek a válaszfalak és a tető.

Mostanra a falak nem hogy elkészültek, de gyönyörűen be is vakolták őket. Olyan sík és egyenes felületet varázsoltak a téglakompozícióra, hogy a vízmértéket bárhová tesszük, mikrométerre pontosan középen fekszik a buborék. Kézzel ilyen szép munkát végezni, ilyen gyorsan... ritka az építőiparban.

Belső vakolat

Kép 482.jpg

A vakolás mellett a talaj vízszigetelését és megcsinálták

Kép 488.jpg

Kép 498.jpg

Erre a vízzáró szigetelésre jön még a 8cm-es lépésálló szigetelés, arra pedig lehet már tekerni a padlófűtés csöveit.

Míg a falak száradtak, addig elkezdték a mennyezet szigetelését is. 20 cm vastag kőzetgyapot szigetelő anyag került a "plafonra". Erre jön majd mennyezetfűtéssel felszerelt gipszkarton.

Kőzetgyapot

Kép 495.jpg

Bár a nyílászárók helye be van fóliázva, így is nagyon hideg van a "házban", nehéz ilyen időben dolgozni. Az ablakok és az ajtók szerdán végre beépítésre kerülnek. Utána már be lehet kötni a kandallót, és be lehet fűteni, hogy gyorsabban száradjanak a falak, és ne fázzanak akik a belső munkálatokat végzik..

A hét elején leesett az első nagyobb hó, melynek következtében kicsit nehezebb volt a házunkat megközelíteni a hegy tetején, de akinek sikerült, nagyon megérte, hiszen ez a látvány fogadta a "kertből":

Kép 493.jpg

Nagyon várjuk már, hogy erre a látványra ébredjünk minden reggel (persze csak télen), és szerencsére már nagyon közel vagyunk ehhez. Köszönjük szépen mindenkinek, aki azon fáradozik a nagy hidegben is, hogy minél hamarabb belakjuk ezt a kis teret.

Szólj hozzá!

2012.11.25.
10:52

Írta: Szilágyi Virág

Alakulunk, már majdnem olyan, mint egy ház

Szerencsére nem tudok olyan tempóban új bejegyzéseket generálni, mint amilyen iramban változik a helyzet.

Múlt héten mire feltöltöttem a képeket a bejegyzéshez, már le is fóliázták a tetőt. Ez azt jelenti, hogy már egy hete akár szakadhatna is az eső, belülről már nem áznának a falacskák.

Egy hét alatt nem csak a tető lett lefóliázva, hanem elkezdték, sőt tegnap már be is fejezték a válaszfalakat is. Eddig a képeken csak körben láthattátok a falat, amit 38-as protherm téglából építettek fel (erre jön majd még a 10 cm kőzetgyapot szigetelés), de mostanra már a belső falak is elkészültek, 10-es téglából.

Válaszfalak

Kép 470.jpg

Most már látni, hogy melyik szoba mekkora lesz.Eleinte nagyon kicsinek tűnt, most így hogy be tudunk menni a falak közé, tűrhető a szobák mérete, csak nagyon furcsa, hogy a szép nagy térből sok pici lett.

Válaszfalak készen

Kép 477.jpg

Amíg bent a falak épültek, kint is nagy munkálatok folytak. Apukám, aki bádogos, megcsinálta az ereszcsatornákat. Gyönyörű antracit színű lett az is. Sőt, amíg a tetőn készült a csatorna, lent a földben is. Ugyanis most már ki lehetett ásni a szennyvíz útját, és le lehetett fektetni a csöveket. Gondolva arra, hogy ha pár éven belül nem, de esetleg 10-15 év múlva dugulás lesz, ne kelljen a szép csempét a ház alatt felverni, nem a ház alá fektették a vezetéket. A konyhához és a fürdőszobához is kívülről megy be a vezeték, így egy esetleges dugulás esetén majd csak a kertet kell felásni. Sőt, hogy még ez se forduljon elő, a szokásosnál nagyobb csövet fektettek le, így 110-es csövekben juthat majd el a szennyvíz a csatornahálózatba. A vezeték férjem és apósom műve, úgyhogy ez is remek munka lett. :)

A szennyvízvezeték

Kép 473.jpg

A válaszfalak elkészülte után, kezdődik is majd belülről a vakolás. Mivel nem nyár van, ezért kicsit segíteni kell a szárításban, ha nem szeretnénk, hogy hetekig száradjon a vakolat. Ezért drága kis férjem elindult kandalló vadászatra. A kéményünk már megvan, a nyílászárók a jövő héten érkeznek, és ha már zárható lesz a ház, be lehet építeni a kandallót, amibe be tudunk majd gyújtani és segíti a meleg a szárítást. Tehát Ádi elindult kandallót venni, kinézett egy nagyon jót, és mivel az most csak 60.000 Ft.- szaladt is érte. Pár óra múlva hívott telefonon, hogy húúúú milyen jó kandallót vett végül, ezt is tudja, meg azt is tudja, meg képzeljem pillangó szelep is van benne (ez nem tudom mit jelent, de tetszik az elnevezése), és magyar gyártmány és hűűű. Hát azt hiszem nem kell ecsetelnem, hogy ez nem a 60.000 Ft.-os volt... Sebaj, ez az első olyan tétel, aminél többet fizettünk, mint amire kalkuláltunk, de Ádi szerint "nagyon megérte", én meg elhiszem, úgyhogy örülök, hogy már kandallónk is van, vagyis lesz ha kiszállítják a jövő héten.

Tegnap reggel meghozták a cserepeket is. Nagyon meglepődtem, hogy milyen nagy és milyen nehéz egy cserép. Lentről olyan kicsinek tűnik, hát nem az. Ádi odaadta a kezembe, és alig bírtam el. Egy db cserép 4,6 kg!!!

És ebből több mint 2000 darab kell a tetőre. Így már értem miért olyan fontos a tetőszerkezet.Nagyon szépek a cserepek, felület kezelt cserepek, ami azt hiszem azt jelenti, hogy nem kopik, meg nem árt neki a fagy és a hó, sőt képzeljétek 30 év garancia van rá!

Szóval reggel hozták a cserepet, és mikor ebéd előtt felszaladtunk megnézni, hogy hogy is áll, már ez a kép fogadott minket:

Tetőfedés

Kép 479.jpg

Gondolom mire ez a bejegyzés megszületik, már kész is van a tetőnk. Nagyon nagy iramban haladnak a fiúk, elképesztő mit művelnek egy nap. És nem csak a gyorsaság elképesztő, hanem hogy mindezt nagyon precízen és szépen csinálják. Hihetetlen. Nagyon köszönjük nekik.

Pont most kaptam egy mms-t, jól gondoltam. :)

Ez a jelenlegi állapot:

teto.jpeg

1 komment