2013.02.01.
11:04

Írta: Szilágyi Virág

A bonyodalmak ellenére is (sz)épülünk

Aki építkezésbe kezd, valószínűleg 100szor végiggondolja, hogy mivel is fog majd járni ez a nagy macera. Bár drága férjem nap-mint nap építkezéssel foglalkozik, a bürokratikus részével eddig még ő sem találkozott.

Javaslom mindenkinek, hogy akkor vágjon bele, ha feneketlen és kifogyhatatlan pénztárcával rendelkezik, még akkor is ha hitelt vesz fel. Természetesen 6 éves pénzügyi pályafutásom alatt millió ügyféllel találkoztam, akik értetlenkedtek, hogy a bankok miért nem adnak annyi pénzt amennyi kell, miért utalnak sokára stb... Akkor valahogy mindig megmagyaráztam nekik a helyzetet, ám most én állok a ..... másik oldalán... Építési hitelből építjük a házikót, az önerőnk maga a telek volt. Tudjátok, hiszen az első bejegyzéseimben leírtam, hogy milyen macera volt a víz bevezetése, és milyen költségekkel járt, tehát ott is némi önerőt fel kellett mutatnunk. Szóval, hogy értsétek, a bank elbírálta a hitel igényünket, felbecsültette a készülő ingatlan értékét majd szakaszosan meg is kezdődött a folyósítás. Ez már eleve kicsit nehézkes, hiszen nem nem kapjuk meg egyszerre az egész összeget (nehogy átverjük a bankot és lelépjünk vele, ők meg fedezet nélkül maradjanak), hanem apránként utalnak. Ez úgy néz ki, hogy amikor szeretnénk, hogy utaljanak, mindig ki kell hívni az értékbecslőt (persze ezért minden egyes alkalommal fizetni kell), aki megnézi, hogy kb. hol tartunk, és az aktuális érték 70%-ig folyósítanak. Az elején ezzel nem is nagyon volt gond, sőt, elég sok pénzt még belenyomtunk, hogy ritkábban kelljen értékbecslőt hívni, és egyszerre több pénzt utaljanak. Nyilván nekik business, ha minél többször kijönnek, így nem is nagyon jött be a számításunk. Olyannyira, hogy kb. 5 millió forintunk áll benne pluszban, a banktól még 6,5 millió hátra van, a befejezéshez kb már csak 2-3 millió kellene, de ők csak 1,5 milliót utaltak utoljára, mert szerintük annyi az értéke... Mindegy, ezt is megoldjuk valahogy, csupán érdekességként írtam, hogy pl. ha 15 millióból fel akartok építeni egy házat, és kértek rá 15 millió hitelt, akkor legyen még a talonba 10 milliótok, mert sosem juttok a végére. :)

A másik macerás ügyünk a csatorna hálózat. Úgy vettük a telket, hogy csatorna van a telken, áram az utcán, víz és gáz még a közelben sincs. A vizet és az áramot megoldottuk, gáz nem is kell, azt hittük minden rendben. A múlt héten intéztem (volna) a csatornarákötést, ám akkor jött a nagy felismerés.

Csobánkán 2002-ben történt meg a csatornahálózat kiépítése, akkor létrejött egy társulás, ahová a telektulajdonosok beléptek és vállalták a 160.000 forintos önrész befizetését, hogy mindenhol kiépüljön a csatornahálózat. Ezt a 160.000 forintot vagy egy összegben befizették, vagy 1100 forintonként havonta 10 éven át. Ezek a szerződések 2012-ben le is jártak.

Mentem egyik reggel az önkormányzathoz, hogy kapjak egy pecsétet és vihessem a vízművekhez, ám akkor mondja a településgazdánk, hogy figyelj Virág, van egy kis probléma, a 2002-es tulajdonos vállalta, hogy belép a társulásba és fizet, de azóta sem fizetett 1 Ft-ot sem. Ezzel az a baj, hogy mivel 10 éve volt rá, de nem tette meg, most behajtás alatt áll a dolog, tehát addig nem adhatunk csatlakozási engedélyt, míg ez nincs lerendezve. Ja, és csak az akkori tulajdonos fizetheti ki, mert ő vállalt kötelezettséget. Az új tulajdonosok már csak 500.000 Fortinért köthetnek rá, de ti még így sem, mivel eddig nem történt megállapodás, a behajtás meg elindult, így nincs mit tenni, ha a régi tulaj fizet, oké, ha nem, akkor nem lehet rákötni.

Mondanom sem kell, hogy a használatbavételi engedélyhez szükség van a rákötésre, ha nincs engedély, nem költözhetünk be és az utolsó 10%-ot addig a bank is visszatartja.

Nem gondoltuk volna, hogy ilyen helyzet előállhat, de ez van, igyekszünk felvenni a kapcsolatot a régi tulajdonossal (ráadásul 2-vel korábbi tulajdonos, mi nem is tőle vettük), reméljük hogy kifizeti, ha nem, akkor várunk, ha akarunk perelünk...

Ettől függetlenül, hogy valami pozitívval is szolgáljak, a munkálatok nem álltak meg.

Lekerült a beton a padlófűtés csöveire, így már padlószintben van a házikó alja.

Házunk 002.jpg

Az aljzatbeton szépen szárad, holnap jön a burkoló és rávarázsolja a szépséges csempéket. Ma a villanyszerelő tüsténkedik a házban, bekerülnek a csövekbe a kábelek is, kiépítésre kerül a riasztó kábele is, és hétvégén már be is üzemelik a riasztót.

kábelek

Házunk 006.jpg

Az ablakok köré, vagyis az ablakok és a falak közé bekerültek a gipszkarton tokok.

Házunk 007_1.jpg

Valamint a héten megvettük a kádat is. Nagyon hezitáltunk, hogy a kisebb vagy a kicsivel nagyobb, ám kényelmesebb kádat vegyük-e meg. Nem voltunk biztosak abban, hogy a nagyobb kád elfér, hiszen minden méret nélkül mentünk kádat venni :D Végül a nagyobbat vettük, és mielőtt hazavittük volna, felvittük az építkezésre megnézni, hogy befér-e. Befért! :)

Kád

Házunk 004.jpg

A következő blogbejegyzésnél remélhetőleg már a szép burkolatokat fogom nektek megmutatni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szylak.blog.hu/api/trackback/id/tr535056383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása